Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζητά ο ΣΕΠΟΑ

Ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) επαναλαμβάνει το αίτημά του για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%, περιγράφοντας τις συνέπειες της αύξησης του συντελεστή ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, η απώλεια τζίρου έχει ξεπεράσει το 40%, 4.000 καταστήματα έκλεισαν και χάθηκαν 30.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη και κυριάρχησε η ανασφάλιστη εργασία, ενώ τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν σημαντικά.

Υπενθυμίζοντας και τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προεκλογικά, για μείωση του συντελεστή στο 9%, ο ΣΕΠΟΑ σημειώνει ότι αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος. Εντούτοις, συμπληρώνει, διατηρείται και συνεχίζει να ζημιώνει το κράτος, τον κλάδο και τον καταναλωτή.

«Το καλοκαίρι που πέρασε, έδειξε τα πρώτα σημάδια της δραματικής πτώσης στον τουρισμό μας. Το επόμενο θα είναι ακόμα χειρότερο», προειδοποιεί ο ΣΕΠΟΑ, επισημαίνοντας πως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με παρόμοια ή αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ από 5,5% έως 10%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχολιάστε