Απελευθερώνεται το γάλα γαϊδούρας

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσης, καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις αλλά και οι όροι που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, το γάλα θα περνά από θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστον με αυτό της παστερίωσης. Στις συσκευασίες των προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου», ή «Γάλα γαϊδούρας», ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας», ανάλογα με το είδος τους εκτρεφόμενου ζώου. Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι είναι ευθύνη του παρασκευαστή.

Σήμερα στην Ελλάδα οι λίγες φάρμες εκτροφής που υπάρχουν διαθέτουν το γάλα σε τιμές από 20 έως 25 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή) κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών.

Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται προϊόν με υψηλή διατροφική αξία. Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 14.600 γιαδούρια ενώ πριν από περίπου 15 χρόνια έφθαναν τις 95.000.

Πηγή: lifo.gr

Σχολιάστε