Μεσογειακή Διατροφή: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Στις 16 Οκτωβρίου 2010 στην Ναϊρόμπι της Κένυας εγκρίθηκε απο την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η πρόταση υποβλήθηκε από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Μαρόκο. Σύμφωνα με τον κανονισμό καθε χώρα επρεπε να προτείνει μια αντιπροσωπευτική πόλη του Μεσογειακού Διατροφικού Πολιτισμού. Έτσι η Ιταλία πρότεινε το Σιλέντο, η Ισπανία την Σόρια, η Ελλάδα την Κορώνη και το Μαρόκο το Σεφσαουεν. Επίσης καθε χώρα έπρεπε να προτείνει ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της UNESCO “παρά τις διατροφικές διαφοροποιήσεις και τις πολιτιστικές συνήθειες που τις συνοδεύουν απο χώρα σε χώρα τα προίόντα που διαμορφώνουν γιορτές και κύκλους κοινωνικής ζωής ειναι παρόμοια. Το ελαιόλαδο, το σιτάρι και το κρασί ειναι η χρυσή τριλογία για ολη την Μεσόγειο.” 

Τα έξι βασικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η πρόταση ήταν πως η Μεσογειακή Διατροφή:

  • Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις.
  • Συμβάλλει στην βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των φυσικών πόρων και στην διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών καλλιεργειών κτηνοτροφίας και αλιείας.
  • Συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία όπως επίσης και στην δημιουργικότητα.
  • Αποτελεί στοιχείο διαπολιτισμικής και διαγενεακής ανταλλαγής.
  • Βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων όπως πανηγύρια,γιορτές κ.ά.
  • Είναι διαρκώς παρούσα στην προφορική παράδοση σε τραγούδια, χορούς, ιστορίες και κουβέντες έπειτα από ένα γεύμα.

Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τον Διατροφικό Πολιτισμό της για να αναδείξει την ελληνική διατροφή ως σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας και πρότυπο υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα των νέων. Ασφαλώς, όταν λέμε ελληνική διατροφή εννοούμαι προϊοντα της ελληνικής γης, κάτι που θα περιορίσει της εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα περιορίσει την ανεργία.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχολιάστε