Παγκόσμιες πιέσεις στα σιτηρά

Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εντείνοντας τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά.

Συνολικά η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών υπολογίζεται στους 2.236 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 10 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, ενώ σημειώνεται πως η περσινή παραγωγή δημητριακών είχε φτάσει τους 2.309 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση για την περίοδο 2012/13 αναμένεται να φτάσει τους 2.281 εκατ. τόνους, προκαλώντας ένα σημαντικό έλλειμμα 45 εκατ. τόνων, που θα μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα στους 431 εκατ. Τόνους.

Η παραγωγή σιταριού την περίοδο 2012/13 αναμένεται να διαμορφωθεί στους 658 εκατ. τόνους, χαμηλότερη κατά 3,1 εκατ. τόνους, εξαιτίας των νέων στοιχείων που προκύπτουν για τη παγκόσμια παραγωγή. Η συγκομιδή στη Ρωσία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για χαμηλότερη παραγωγή, αφού η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τόσο τις χειμερινές, όσο και τις εαρινές καλλιέργειες σιταριού. Οι εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν επίσης μειωμένες κατά 0,5 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Η παγκόσμια κατανάλωση υπολογίζεται στους 680 εκατ. τόνους, ουσιαστικά παραμένοντας αμετάβλητη παρά την άνοδο των τιμών, σημείο που στηρίζονται οι αναλυτές, οι οποίοι ισχυρίζονται πως οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο για να μειωθεί η κατανάλωση. Έτσι αναμένεται μια μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στους 176 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τους 198 εκατ. τόνους της περσινής χρονιάς. Τις μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων τους θα έχουν η Ρωσία, η Ε.Ε.-27, η Κίνα, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Αύξηση αναμένεται στην Ουκρανία, τον Καναδά, το Ιράν και την Τουρκία.

Μείωση αποθεμάτων στο καλαμπόκι

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προσδιορίζεται στους 841 εκατ. τόνους, χαμηλότερη κατά 8 εκατ. τόνους από τις προηγούμενες προβλέψεις, τη στιγμή που η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει σταθερά υψηλότερα στους 856 εκατ. τόνους. Το έλλειμμα στην παραγωγή αναμένεται να προκαλέσει μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στους 123 εκατ. τόνους. Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ε.Ε.-27 υπολογίζεται χαμηλότερα κατά 4,4 εκατ. τόνους, αφού οι αποδόσεις ήταν μειωμένες σε Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ουγγαρία, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών του Αυγούστου.

Η παραγωγή της Σερβίας είναι επίσης χαμηλότερη κατά 1,2 εκατ. τόνους για τους ίδιους λόγους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραγωγοί καλαμποκιού στις ΗΠΑ αναμένεται να συγκομίσουν το 90,7% των εκτάσεων που σπάρθηκαν την περασμένη άνοιξη, ωστόσο το στοιχείο αυτό αμφισβητείται έντονα καθώς υπολογίζεται πως περίπου το 20% έχει οδηγηθεί στην παραγωγή ενσιρώματος. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 123 εκατ. τόνους των παγκόσμιων αποθεμάτων, οι 60 εκατ. τόνοι βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους στην Κίνα.

Πηγή: www.paseges.gr

 

Σχολιάστε