Έρευνα του ΕΦΕΤ για την κατανάλωση αλατιού

Σε σημαντικά συμπεράσματα οδήγησε η έρευνα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε ό,τι αφορά τη γνώση των Ελλήνων για την κατανάλωση αλατιού. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας. 

Τη σημαντική επισήμανση που συγκεντρώνει την ουσία της έρευνας έκανε ο κ. Μίχας δηλώνοντας πως “η γνώση και η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι πρέπει να γίνουν πιο συνειδητές και να διαφοροποιηθούν αντίστοιχα από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα”.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΦΕΤ, οι Έλληνες γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία τους η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ωστόσο δεν φαίνεται να γνωρίζουν πως πολλά από τα τρόφιμα δε χρειάζονται επιπλέον προσθήκη, διότι έχουν «κρυμμένο» αλάτι. Μόνο ένας στους τέσσερις διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα γεύματα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες περιέχουν πολύ ή πάρα πολύ αλάτι.

Σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση του αλατιού πρέπει να περιοριστεί, προκειμένου να μειωθούν και οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Οι ειδικοί του ΕΦΕΤ σημειώνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 5 έως 6 γραμμάρια (ένα κουταλάκι γλυκού ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια). Στην κατεύθυνση αυτή ο ΕΦΕΤ ανοίγει διάλογο με επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων και αναλαμβάνει δράσεις για ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών.

Σχολιάστε