«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Η οριστική απόφαση αναμένεται εντός 10ημέρου, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως προς τον τρόπο που θα καλυφθεί η «τρύπα» περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, για να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της επί της αναγκαιότητας της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε επιτακτικά το ζήτημα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τελικά πείσθηκε ότι το ελληνικό αίτημα είναι ορθό και ενδεχομένως αποτελεσματικό, αφού η μείωση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα τονώσει ως έναν βαθμό τις τουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζητούσαν και ξένες πολυεθνικές εταιρίες στον τομέα της εστίασης που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ωφεληθούν περισσότερες από 200.000 μικρές και μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο χώρο της εστίασης, καθώς και περίπου 9.000 μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Πηγή: in.gr

Σχολιάστε