Προωθείται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Στη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες  μονάδες  θέλει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμματικών δεσμεύσεων για τις αλλαγές στη φορολογία, αρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%.Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέπει το μέτρο αυτό  ως «κράχτη» για τον τουρισμό, που αποτελεί πλέον την πιο «βαριά» βιομηχανία της χώρας.

Αναμένεται, λοιπόν, η συνάντηση με την τρόικα ώστε να εγκρίνει το νέο μέτρο. Πηγές αναφέρουν πως η πρόταση δεν θα βρει σημαντικές ενστάσεις καθώς μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί αρνητικά αποτελέσματα με τη μη εφαρμογή του. Το τελευαταίο διάστημα μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από Φ.Π.Α. έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε το 23% έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τις επόμενες ημέρες θα δρομολογήσει τη λήψη άμεσων μέτρων που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις εφορίες και στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, σε διαπραγμάτευση με την τρόικα θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα όταν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται τα έσοδα και αυξάνεται η φοροδιαφυγή.

 Πηγή: Το Βήμα

 

Σχολιάστε