Σήμα πιστοποίησης για “Άλευρα Ελληνικής Παραγωγής”

Παρουσιάστηκε από τον Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος και την TÜV HELLAS το Σήμα για το “Αλεύρι Ελληνικής Άλεσης”. Σε κοινή συνέντευξη τύπου παρουσίασαν το πρώτο Σήμα που πιστοποιεί ότι τα προϊόντα που φέρουν τη συγκεκριμένη σήμανση αλέθονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, δηλώνοντας: «Στην πρόθεση μας είναι και το κάνουμε ήδη, στην πιστοποίηση όλων αυτών των ποιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής γεωργίας, να αποκεντρώσουμε το σύστημα, έτσι ώστε στα πρότυπα που τίθενται απλά να ελέγχουμε σε τι βαθμό οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις, να τηρούν τους κανόνες. Να μη λένε ότι “βάζω τη σφραγίδα ότι αυτό είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν και παρήχθη με τον τρόπο αυτό” και στην πραγματικότητα να μην είναι. Έτσι ακυρώνονται τα πιστοποιητικά ποιότητας. Χαίρομαι βέβαια που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ αξιόπιστο, διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι γίνονται τέτοιου είδους πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι ήμαστε από την ίδια πλευρά αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.»

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, δήλωσε: «Η εφαρμογή του Σήματος για τα Άλευρα Ελληνικής Άλεσης αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια που ενισχύει το δικαίωμα της Ελληνικής αλευροβιομηχανίας να είναι ανταγωνιστική, προωθώντας παράλληλα την ευθύνη της για την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία».

Ο Γενικός Διευθυντής TÜV HELLAS, Σάββας Πελτέκης, δήλωσε: «H TÜV HELLAS είναι μια ελληνική εταιρεία προσηλωμένη, τα 25 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην υποστήριξη των ενεργειών διασφάλισης της ποιότητας και της ελληνικής παραγωγής. Με την επιθεώρηση και πιστοποίηση των διαδικασιών άλεσης και συσκευασίας ελληνικών αλεύρων βρισκόμαστε άλλη μία φορά δίπλα στην ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας».

Η πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σήματος στοχεύει στην άμεση στήριξη της ποιότητας των προϊόντων των μελών του Συνδέσμου και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ελληνικής αλευροβιομηχανίας και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο. Το σήμα θα ενσωματωθεί σταδιακά σε όλες τις συσκευασίες καταναλωτικών και επαγγελματικών αλεύρων.

Ο φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD Group) ανέλαβε την αξιολόγηση των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου για την τήρηση των απαιτήσεων της προδιαγραφής άλεσης και συσκευασίας ελληνικού αλεύρου. Προχώρησε σε σύνταξη διαδικασίας με τον Σύνδεσμο για την εκπόνηση του πρωτοκόλλου, το οποίο ξεκινά από την προμήθεια της πρώτης ύλης, ελέγχει όλα τα στάδια επεξεργασίας, επιβεβαιώνει τα ισοζύγια μάζας καθώς επίσης διασφαλίζει την ύπαρξη πλήρους ιχνηλασιμότητας.

Σημεία του χαιρετισμού του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

1. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο, είπαμε ότι το μεγάλο ατού αυτής της χώρας είναι στο περιβάλλον της, στην  παράδοσή της, στην πολιτιστική της κληρονομιά και στην  παραγωγική της διαδικασία. Φτάνει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα αγαθά. Δηλαδή στην ποιότητα που μπορεί να μας δίνει η ελληνική γη, το ελληνικό περιβάλλον, η ελληνική παράδοση και ο Έλληνας γεωργός. Χαιρόμαστε που αυτή τη στροφή την κάνει πλέον όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος προσβλέπει προς μια γεωργική παραγωγική διαδικασία που θα καταλήγει σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων.

2. Το Υπουργείο Γεωργίας είναι αρμόδιο να βάζει αυτά τα πρότυπα. Πρέπει να προσέξουμε να μη δημιουργήσουμε ένα χαοτικό σύστημα, ώστε η κάθε ιδιωτική εταιρεία που μας βοηθάει σε αυτές τις πιστοποιήσεις, να φτιάχνει τα δικά της πρότυπα, έτσι ώστε να έχουμε πληθώρα προτύπων που το καθένα θα ανήκει σε έναν ιδιωτικό οίκο. Καλά θα είναι να έχουμε οριζόντιες τέτοιου είδους προτυποποιήσεις και πάνω σε αυτό να βοηθήσουμε και να στηριχτούμε όλοι, ώστε να είναι το σύστημα αντικειμενικότερο.

Σχολιάστε