Στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας η φέτα

Σε μια λαμπρή γιορτή της γαστρονομίας που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στο Hyatt Embarcadero Regency Hotel- Grand Ballroom στο Σαν Φρανσίσκο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, τον οδηγό εστιατορίων της Michelin, και τη διάσημη σχολή μαγειρικής τέχνης Les Cordon Blue, ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές της κατηγορίας “Παγκόσμια Σύμβολα Γαστρονομίας”.

Οι νικητές προέκυψαν μετά από ψηφοφορία που κράτησε 3 μήνες και συμμετείχαν διάσημοι chef ανά τον κόσμο μεταξύ των οποίων οι Feran Adria, Heston Blumenthal, Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Oliver, Nobu Matsuhisa, Rene Redzepi και πολλοί άλλοι. 

Νικήτρια στην ψηφοφορία αναδείχτηκε η ελληνική φέτα ως προϊόν μοναδικό στο κόσμο, αναγνωρίσιμο, υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιοτικής διαδικασίας παραγωγής. 

Παγκόσμια αναγνώριση

Η ελληνική φέτα αναγνωρίστηκε από όλους ως το πιο αγνό γαλακτοκομικό προϊόν παγκοσμίως, που μπορεί να συνοδεύσει ισάξια διαφορετικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας που αναδεικνύεται, μαζί με την περουβιανή, ως οι ανερχόμενες κουζίνες του μέλλοντος. 

Συγκεκριμένα, η φέτα Ηπείρου και η φέτα Κρήτης επιλέχθηκαν ως οι πρεσβευτές της παγκόσμιας γαστρονομίας για το 2014 σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φαγητού ως στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Ελπίζουμε η διάκριση αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας σωστής και οργανωμένης προσπάθειας της Ελλάδας να αναδείξει τον κυρίαρχο γαστρονομικό της ρόλο.

Η λίστα των νικητών – Παγκόσμια Γαστρονομικά Σύμβολα 2014

  1. Φέτα [Ελλάδα]
  2. Chorizo [Ισπανία]
  3. Kimchi [Ν. Κορέα]
  4. Mozzarella [Ιταλία]
  5. Λουκάνικο Φρανκφούρτης [Γερμανία]
  6. Jalapenos [Μεξικό]
  7. Valhrona chocolate [Γαλλία] 
  8. Sushi [Ιαπωνία]
  9. Baklava [Τουρκία]
  10. Falafel [Ισραήλ]

Πηγή: www.pathfinder.gr

Σχολιάστε