Έρευνα: Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά ή πιο θρεπτικά!

Τα βιολογικά προϊόντα δεν προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας, όταν πρόκειται για τη διατροφή και την υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης μετά από ευρεία αναθεώρηση των στοιχείων.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine αναλύει δεδομένα που συλλέχθηκαν σε περισσότερες από 200 δημοσιευμένες μελέτες με θέμα τις αναλύσεις των θρεπτικών συστατικών και τις ανθρώπινες δοκιμές. Η έρευνα καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν διαφορές στις θρεπτικές αξίες, ούτε κίνδυνοι για βακτηριδιακή μόλυνση ανάμεσα στα οργανικά-βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα. Η επιστημονική ομάδα έρευνας, καθοδηγούμενη από τον Crystal Smith-Spangler του πανεπιστημίου του Stanford, ισχυρίζεται πως, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών δεν προσδίδει κανένα ιδιαίτερο πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας.

“Κάποιοι πιστεύουν πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι πάντα πιο θρεπτικά και υγιεινά. Εκπλαγήκαμε που δεν το διαπιστώσαμε”, λέει με μια δόση χιούμορ ο Crystal Smith-Spangler. Ο καθηγητής Bravata, συγγραφέας της έρευνας προσθέτει: “Εάν είσαι ενήλικας και επιλέγεις τη διατροφή σου με κριτήριο μόνο την υγεία σου, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα.”

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μείωσε την έκθεση σε οποιαδήποτε ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα κατά περίπου 30%, αλλά επισήμανε πως τα επίπεδα φυτοφαρμάκων ήταν ούτως ή άλλως εντός των επιτρεπόμενων ορίων για την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών.

Σκοπός των ερευνητών είναι να ενημερώσουν τους καταναλωτές και όχι να τους αποθαρρύνουν να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα. Ο καθηγητής Bravata λέει χαρακτηριστικά: “Αν παρακάμψουμε τις επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να αγοράσει κανείς βιολογικά αντί για συμβατικά τρόφιμα.” Και ο Crystal Smith-Spangler προσθέτει: “Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να επιλέγουν οι καταναλωτές να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, εκτός από την υγιεινή και την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον για την προστασία των ζώων, του περιβάλλοντος ή τις γευστικές προτιμήσεις.”

Τα βιολογικά προϊόντα είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα συμβατικά, σημειώνουν οι ερευνητές. Αν και υπάρχει μια κοινή αντίληψη -επηρεασμένη τις περισσότερες φορές στο κόστος- πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα από τα συμβατικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα για το αν έχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα

Οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας ανέλυσαν 17 ανθρωπολογικές και 223 διατροφικές μελέτες λαμβάνοντας υπόψη και τα επίπεδα προσμείξεων μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών, γαλακτοκομικών, αυγών, πουλερικών και κρεατικών. Οι ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα χαρακτηριστικά της υγιεινής, της ασφάλειας και της θρεπτικότητας τόσο των βιολογικών όσο και των συμβατικών προϊόντων και ενώ μέχρι τότε οι μελέτες υποστήριζαν πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως τα βιολογικά τρόφιμα ήταν αισθητά πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, αναλύοντας τα νέα δεδομένα βρήκαν ελάχιστες διαφορές στα υγιεινά και θρεπτικά πλεονεκτήματα ανάμεσα στα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην περιεκτικότητα σε βιταμίνες ανάμεσα στα προϊόντα και μόνο ένα θρεπτικό, ο φώσφορος, ήταν σημαντικά υψηλότερος στα βιολογικά προϊόντα έναντι αυτών που καλλιεργούνται συμβατικά. Επειδή όμως ελάχιστοι άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπάρκεια φωσφόρου, το εύρημα αυτό δεν έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία.

Ακόμα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα περιεχόμενα πρωτεΐνης ή λίπους ανάμεσα στο βιολογικό και το συμβατικό γάλα, αντίθετα, ελάχιστα στοιχεία ενίσχυαν την θρεπτική υπεροχή των βιολογικών, όπως για παράδειγμα τα σημαντικά υψηλά επίπεδα των συνολικών φαινολικών ενώσεων, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στα βιολογικά γάλατα και πουλερικά. Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι 30% λιγότερο πιθανό να έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα σε σχέση με τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά, οι μελετητές καταλήγουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι κατ’ ανάγκη 100% απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Επιπλέον, τα επίπεδα φυτοφαρμάκων όλων των τροφίμων βρέθηκαν να είναι εντός των επιτρεπομένων ορίων ασφαλείας.

ΠΗΓΗ. www.foodnavigator.com

 

ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Χριστίνα Μακρατζάκη (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc στη Διατροφή του Ανθρώπου)

Πριν λίγες μέρες, μία σημαντική μετά-ανάλυση (από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα), ήρθε να ανατρέψει σημαντικά δεδομένα στον τομέα των βιολογικών τροφίμων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στα θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων. Βρέθηκε, ότι τα βιολογικά υπερτερούσαν ελάχιστα σε φώσφορο, αντιοξειδωτικά και ω-3.

Το άλλο σοκαριστικό που αναφέρθηκε ήταν ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είχαν τον ίδιο κίνδυνο μό-λυνσης από σαλμονέλα και Escherichia coli. Από την άλλη πάλι, τα βιολογικά τρόφιμα φάνηκε να είχαν λιγότερα υπολείμματα σε παρασιτοκτόνα και χαμηλότερα επίπεδα μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ανατρεπτικά και φέρνουν αρκετό διχασμό. Αυτό που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στα ιδιαίτερα αυτά αποτελέσματα. Κατά πρώτον, οι έρευνες μεταξύ τους είχαν διαφορετική μεθοδολογία εκτίμησης των θρεπτικών συστατικών και των επιμολυντικών παραγόντων.

Επίσης υπήρχαν διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. εποχή, έδαφος) και τέλος, υπήρχαν διαφορετικές μέθοδοι βιολογικών πρακτικών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν βοήθησαν στην κατάληξη δυνατότερων και πιο σίγουρων αποτελεσμάτων. Βάσει πάλι των ερευνητών, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες που να μελετούν την επίδραση της κατανάλωσης των βιολογικών τροφίμων στην υγεία. Αυτό, φυσικά, δίνει το ερέθισμα να γίνουν πιο οργανωμένες και εμπεριστατωμένες μελέτες όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Αυτό που μπορεί να κρατήσει κάποιος, είναι ότι με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, σίγουρα μειώνεται η έκθεσή του σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων και σε βακτηρίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα βιολογικά τρόφιμα, επίσης, δείχνουν να έχουν καλύτερη γεύση, όπως επίσης μειώνουν την πιθανότητα κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και οργανισμών. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, η τελευταία έρευνα ανατρέπει τις όποιες διαφορές. Μένει να γίνουν πιο δυνατές μελέτες για να δούμε καλύτερα τι συμβαίνει.

Ως συμβουλή, αν κάποιος δεν αντέχει οικονομικά να αγοράσει βιολογικά τρόφιμα, καλό θα είναι να ψάξει έναν παραγωγό ή έναν πωλητή που να συνεργάζεται με παραγωγό, ο οποίος, όσο γίνεται, να μην χρησιμοποιεί περίεργα φάρμακα και σκευάσματα στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών του ή στην εκτροφή των ζώων του.

Σχόλια
Ένα Σχόλιο to “Έρευνα: Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά ή πιο θρεπτικά!”
  1. Ο/Η Φοιτητής τεχνολογίας τροφίμων λέει:

    <> Δεν είναι σοκαραστικό, ίσα ίσα περίμενα το βιολογικό να ήταν πιο ευάλωτο σε salmonella και E.coli. Τα βιολογικά έχουν πολλά προτερήματα άλλα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και μειονεκτηματα.

Σχολιάστε