Συμβουλές και μυστικά ορθής πρακτικής στα προϊόντα ζύμης

Είδος πρώτης ανάγκης και από τις ελάχιστες κατηγορίες προϊόντων που δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση στη χώρα μας, τα προϊόντα ζύμης αποτελούν από τα πολύ παλιά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας. Δεν νοείται νοικοκυριό δίχως να προμηθευτεί ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς, καθώς είναι ένα από τα βασικά αγαθά της καθημερινής ζωής και βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής.

Η εξέλιξη των αρτοσκευασμάτων με την πρόοδο του πολιτισμού υπήρξε ραγδαία, καθώς το πρώτο ζυμάρι υπολογίζεται πως παράχθηκε στην Αίγυπτο περίπου πριν 5000 με 6000 χρόνια και ψήνονταν σε πέτρα, ενώ σήμερα παράγονται μαζικά σε αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία ή βιομηχανίες. Η ποικιλία παραγωγής είναι μεγάλη, ώστε καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή. Αρτοσκευάσματα με ελιές, σταφίδες, λευκό και μαύρο λαδόψωμο, ολικής αλέσεως, κουλουράκια διαφόρων ειδών, παντεσπάνια και πολλές άλλες κατηγορίες, όλα παρασκευάζονται με ένα κοινό βασικό συστατικό, το αλεύρι.

Γενικά στοιχεία για το ψωμί