header

Σαρακατσάνικο Προζυμένιο Ψωμί



Περιγραφή

Ένα ψωμί με άρωμα από τους Σαρακατσάνους, με τη μεστή και πλούσια γεύση, μπορούμε κάλλιστα να το ονομάσουμε σε σχέση με τον τόπο καταγωγής του: Σαρακατσάνικο. Ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ακόμα και το χαρμάνι από τα ξύλα έχει τη σημασία του. Ξύλο ελάτης μαζί με πουρνάρι. Σε φούρνο καλά προθερμασμένο δίνει ένα ψωμί με αρωματική και ελαφρώς πικρή κόρα, που συνδυάζεται άψογα με το άρωμα του προζυμιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη υγρασία της ψίχας, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορεί να κοπεί αλλά ούτε και να φαγωθεί ζεστό, ακόμα και αν περάσουν λίγες ώρες. Είναι από τα λίγα ψωμιά που μπορείς να καταναλώσεις σε μεγάλη ποσότητα και να ευχαριστηθείς γεύση πραγματικού ψωμιού.

Υλικά

Εκτέλεση

Σαρακατσάνικο Προζυμένιο Ψωμί

Προετοιμασία προζυμιού

Στην αυθεντική συνταγή, το προζύμι φτιάχνεται από τη νοικοκυρά κανονικά και μετά απλώνεται στον ήλιο για να στεγνώσει, να αφυδατωθεί δηλαδή και στη συνέχεια τρίβεται για να αποθηκευτεί σε πάνινες σακούλες, έτσι ώστε να συντηρηθεί όλο το χρόνο.

Όταν θελήσει να το χρησιμοποιήσει, απλά παίρνει μια χούφτα αποξηραμένο προζύμι και το διαλύει σε χλιαρό νερό για να το ενεργοποιήσει. Έπειτα, προσθέτει αλεύρι όσο πάρει έτσι ώστε να φτιάξει ένα μαλακό ζυμάρι το οποίο και περιμένει να φουσκώσει.

Σε 9 ώρες το προζύμι είναι έτοιμο προς χρήση. Μετά ζυμώνει το ψωμί κανονικά.

Αυτός ήταν ένα τρόπος για να έχουνε τα παλιά χρόνια προζύμι όλο τον καιρό, αλλά και με δυνατότητες συντήρησης επί μακρόν.

Έχουμε λοιπόν ένα πολύ καλό προζύμι το οποίο φτιάχνεται ως εξής:

 

Υλικά

2 κιλά αλεύρι Τ. 70%, 150 γρ. κόκκινο κρασί, 10 γρ. ψιλοκοπανισμένο γλυκάνισο, 1600 γρ. νερό χλιαρό,
ελάχιστο μαχλέπι

 

Εκτέλεση

 

Βασική συνταγή

Στη βασική μας συνταγή θα χρειαστούμε τα παρακάτω:

 

Υλικά

10 κιλά αλεύρι Μ κίτρινο σιμιγδαλωτό, 170 γρ. αλάτι, 10 γρ. ζάχαρη, 3 κιλά προζύμι, 200 γρ. ελαιόλαδο,
10 γρ. ξύδι, 10 γρ. μαγιά, 6,5 λίτρα νερό

 

Εκτέλεση

Καλή επιτυχία!

Συγγραφέας: