header

Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμί



Περιγραφή

Για όσους αρτοποιούς θα θέλανε ένα εύκολο καθημερινό ψωμί με ελαφρά προζυμένια αίσθηση και αρώματα αλλά και με δυνατότητα για μεγάλες παραλλαγές, ανάλογα με τη φαντασία του κάθε αρτοποιού, σας παρουσιάζουμε μια συνταγή με μεγάλη ευκολία παραγωγής και απεριόριστες δυνατότητες.

Υλικά

Εκτέλεση

Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμί

Η παρακάτω συνταγή είναι ενδεικτική έτσι ώστε να πειραματιστείτε. Βγάζει το κλασσικό χωριάτικο ψωμί με τα εξής πλεονεκτήματα: πολύ καλή κυψέλωση, αρώματα, άριστη διατηρησιμότητα και γεύση, τραγανή κόρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης από μαλακό αλλά και από σκληρό στάρι, καλαμπόκι 10% μέγιστο, σίκαλη 20% μέγιστο, ακόμα και πολύσπορο.

 

Συνταγή για προζύμι

Για να φτιάξουμε το προζύμι κάνουμε τον παρακάτω απλό υπολογισμό. Έστω ότι θέλουμε να ζυμώσουμε την επόμενη μέρα 20 κιλά αλεύρι που θα μας δώσουν περίπου τριάντα οκτώ κιλά ψωμί. Παίρνουμε τα 10 κιλά αλεύρι Τ. 70% από σήμερα και ακολουθούμε την εξής συνταγή:

Υλικά

10 κιλά αλεύρι Τ. 70% μαλακό, 6 λίτρα νερό, 20 γρ. μαγιά

Εκτέλεση

 

Συνταγή για Χωριάτικο προζυμένιο αρωματικό ψωμί

Βγάζουμε το προζύμι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε και απευθείας, αλλά καλύτερα είναι να μείνει λίγη ώρα έξω.

Υλικά

16 κιλά προζύμι της προηγούμενης μέρας, 10 κιλά αλεύρι κίτρινο από σκληρό στάρι, 7 κιλά νερό (6 κιλά στην αρχή και το 1 σιγά σιγά στην δεύτερη ταχύτητα), 400 γρ. αλάτι, 250 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καλή επιτυχία!

Συγγραφέας: