Λαγάνα ολικής άλεσης

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10΄στην αργή ταχύτητα και 3΄-4΄ στην γρήγορη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί πλασμένο σε καρβέλια για 10΄-15΄. Ανοίγουμε σε λαγάνες, ψεκάζουμε με νερό και ρίχνουμε σουσάμι σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες ή τελάρα και στοφάρουμε για 20΄. Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο 200οC για χρόνο ανάλογο του βάρους […]

Προζυμένιο ψωμί με αλεύρι από στάρι DINKEL/SPELT

Η μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα με βάση το Dinkel αντικατοπτρίζει την ανάγκη των πελατών που το αναζητούν για την εξεύρεση ενός νόστιμου ψωμιού για το τραπέζι τους, σε συνδυασμό με τα αξεπέραστα οφέλη του Dinkel.
Η ιδιαιτερότητα στην παραγωγή προζυμένιου ψωμιού με σιτηρά Spelt/ Dinkel έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε, αρτοποιητικά τουλάχιστον, με έναν διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας της ζύμης. Σε σχέση με τα κανονικά άλευρα Τ. 70%, παρουσιάζει τις εξής ιδιαιτερότητες:

1. Ζυμώνουμε πάντα στην αργή ταχύτητα για 15 λεπτά περίπου (για τα αργά ζυμωτήρια παλαιού τύπου), ενώ στα ταχυζυμωτήρια 10 με 12 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 1 με 2 λεπτά στη γρήγορη.

2. Η προσθήκη του νερού γίνεται πάντοτε σταδιακά. Ποτέ δεν ρίχνουμε όλο το νερό από την αρχή. Προσθέτουμε τα υλικά με την εξής σειρά: αλεύρι – προζύμι – νερό – μαγιά – έναρξη του ζυμώματος και μετά η προσθήκη του αλατιού.

Ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουμε προζυμένιο ψωμί με αλεύρι Dinkel είναι ο ακόλουθος:
Φτιάχνουμε στην αρχή το προζύμι, το οποίο θα το αφήσουμε να γίνει σε λεκάνη για 90 λεπτά της ώρας.

Τύπου σικάλεως κοντούλα με μυτίτσες

Εύκολη συνταγή για κοντούλα τύπου σικάλεως. Απλή και παραδοσιακή ιδέα που θα εντυπωσιάσει.

Xωριάτικο καρβέλι με προζύμι βασιλικού

Το πιο συνηθισμένο σε χρήση προζύμι για τα ελληνικά αρτοποιεία και νοικοκυριά είναι το πατροπαράδοτο προζύμι από βασιλικό.

Το πατροπαράδοτο προζύμι από βασιλικό πιάνεται την ημέρα του Σταυρού και με το κατάλληλο ανάπιασμα μπορούμε να το ανανεώνουμε όλο το χρόνο, χωρίς να χάνει τα εξαιρετικά αρώματα και τη δύναμή του. Συνδυάζεται άψογα με όλους τους τύπους αλεύρων και ιδιαίτερα με άλευρα Τ. 70% μαλακό αλλά και κίτρινα. Για να πιάσουμε το προζύμι υπάρχουν πολλές και διάφορες μέθοδοι. Η επικρατέστερη θα λέγαμε είναι αυτή που το αποτέλεσμά της μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια, αυτή που το OK δεν το λέει το στόμα μας αλλά το ίδιο το DNA μας.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρουμε ένα κλαράκι βασιλικό πλατύφυλλο αγιορείτικο, ο οποίος δίδει και τα καλύτερα αρώματα, αλλά και ότι άλλο βασιλικό με καλή μυρωδιά βρούμε. Το σημαντικότερο όλων είναι ο βασιλικός να είναι ανθισμένος. Εμβαπτίζουμε, λοιπόν, αυτό το κλαράκι μέσα σε ένα λίτρο νερό μαλακό-βρόχινο, ακόμα καλύτερα εμφιαλωμένο, και το αφήνουμε με ένα μικρό βάρος επάνω, έτσι ώστε το κλαράκι μας να βρίσκεται ολόκληρο κάτω από το νερό για 10 με 12 ώρες. Κατόπιν αφαιρούμε το κλαράκι, σουρώνουμε το νερό και προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι Τ. 70% μαλακό. Κάνουμε ένα αραιό χυλό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 24 ώρες, σε μέρος με θερμοκρασία από 25 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στη συνέχεια προσθέτουμε 500 γραμμάρια αλεύρι εβδομιντάρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε ξανά για άλλες 24 ώρες, στις ίδιες συνθήκες.

Από εδώ και στο εξής αναπιάνοντας ισόποσα κάθε μέρα, έχουμε το προζύμι που χρειαζόμαστε για την καθημερινή παραγωγή ψωμιού αλλά και την μάνα του προζυμιού που την αναπιάνουμε ξεχωριστά για να έχουμε και την επόμενη ημέρα προζύμι. Προσέχουμε να μην επιμολύνουμε το προζύμι μας με μαγιά, και για το λόγο αυτό κρατάμε πάντα ένα κομμάτι από το αρχικό προζύμι στο ψυγείο.

Ψωμί στριφτό γαλλικού τύπου

Απλή και εύκολη συνταγή για μία νόστιμη ευρωπαϊκή επιλογή για ψωμί γαλλικού τύπου.

Νησιώτικη Μαργαρίτα

Ελληνική νησιώτικη επιλογή για μια λαχταριστή και φρέσκια μαργαρίτα.

Ψωμί παραδοσιακό σίκαλης με προζύμι

Μία παραδοσιακή μορφοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα το τουμπαριστό ψωμί ή αλλιώς τη λεγόμενη φωλιά.

Ολικής άλεσης (τυλιχτό)

Τίποτα καλύτερο από το φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης που εφοδιάζει τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη,

Πολύσπορο (Ψαροκόκκαλο)

Το πολύσπορο ψωμί είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές προτάσεις για όλα τα γεύματα της ημέρας.