Ψωμί στριφτό γαλλικού τύπου

Απλή και εύκολη συνταγή για μία νόστιμη ευρωπαϊκή επιλογή για ψωμί γαλλικού τύπου.

  • 6.000 γρ. Αλεύρι Τ70% δυνατό
  • 2.000 γρ. Αλεύρι κίτρινο ψιλό
  • 1.000 γρ. Αλεύρι 55%
  • 1.000 γρ. Αλεύρι γερμανικής σίκαλης
  • 210 γρ. Αλάτι
  • 150 γρ. Προζύμι αποξηραμένο σίκαλης
  • 50 γρ. Βύνη σίκαλης ξανθιά
  • 40 γρ. Ξύδι
  • 8.200 γρ. Νερό

Ξεκουράζουμε τη ζύμη για τουλάχιστον 1 1/2 ώρα σε λεκάνη. Τουμπάρουμε σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Τετραγωνίζουμε λίγο ζυμάρι και παίρνουμε παραλληλόγραμμα κομμάτια ζύμης βάρους 450 γρ. Αφού ξεκουραστούν, για 10 λεπτά περίπου, στρίβουμε τα ζυμάρια πιάνοντας τις δύο άκρες (βιδωτά) και τοποθετούμε σε τελάρο ή λαμαρίνα. Αφήνουμε να ωριμάσουν. Φουρνίζουμε σε δυνατό φούρνο αφού πρώτα τουμπάρουμε με λίγο ατμό. Ανοίγουμε τα ταμπέρ τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος.

sinlg recipes