Κουλούρια Πασχαλινά

Η παράδοση θέλει τη Μ. Πέμπτη κάθε ελληνικό σπίτι να ετοιμάζεται για να υποδεχτεί την Ανάσταση. Τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της ημέρας, εκτός από το βάψιμο των αυγών, είναι τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραδοσιακή συνταγή για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
  • 250γρ. βούτυρο 82%
  • 380γρ.ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 8γρ. βανίλια
  • 150γρ. γάλα νωπό
  • ½ κουτ. γλυκού baking powder
  • 10γρ. αμμωνία
  • 10γρ. σόδα
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών
  • Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το Baking Powder.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, έως ότου αφρατέψουν καλά (ασπρίσουν και φουσκώσουν).
  • Βάζουμε το μίξερ στην 1η ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, έως ότου τα απορροφήσει καλά το μίγμα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτό το γάλα με την αμμωνία και τη σόδα διαλυμένα σε μορφή κορδονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το Baking Powder και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας (κοτσίδα, βαρκάκι, στρογγυλό) και αλείφουμε με αυγό.
  • Αφήνουμε τα κουλούρια μας με το αυγό να στεγνώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (περίπου 30 λεπτά).
  • Ψήνουμε στους 180οC για 25 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο.

sinlg recipes