Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Το Παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής
Κάθε χρόνο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη, με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών, γνωστά και ως Λαμπρόψωμα ή Λαμπροκουλούρες. Το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Πολύ παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με αγιασμό.

  • 60% αλεύρι τ.55%
  • 20% αλεύρι σούπερ
  • 20% αλεύρι τ. Μ κίτρινο ψιλό
  • 2% αλάτι
  • 3% ζάχαρη
  • 2.5% μαγιά νωπή
  • 5% λιπαρά
  • 0.3% μαστίχα
  • 0.5% γλυκάνισο
  • 58% νερό

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 3΄στην αργή και για 9΄στη γρήγορη ταχύτητα. Βγάζουμε, κόβουμε, ζυγίζουμε και πλάθουμε τη ζύμη μας σε σχήμα κουλούρας, σχηματίζοντας με φιτίλια σχήμα σταυρού και στη μέση του τοποθετούμε ένα κόκκινο αυγό. Στοφάρουμε και στη συνέχεια ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο, σε θερμοκρασία ανάλογα το φούρνο μας και χρόνο ανάλογα με το βάρος του παραγόμενου προϊόντος μας.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα σε όλους!

sinlg recipes