To 23% του τζίρου στα τρόφιμα έρχεται από τις εξαγωγές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο τζίρος από τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το πόσο αυτό αντιστοιχεί στο 23% του ετήσιου συνολικού τζίρου που καταγράφουν οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. 

Την τελευταία τριετία, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ξένες αγορές, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών να υπολογίζεται στο 20%. Εκτιμάται ότι το το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η δραστηριοποίηση στις ξένες αγορές μοιάζει με μονόδρομο για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μετρούν απώλειες στην εγχώρια αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων στον κόσμο για ορισμένα τρόφιμα. Την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης φέρνουν η εξαγωγή κομπόστας, ροδάκινου, τσιπούρας και λαβρακίου, ενώ σημαντικά μερίδια διεκδικούν πλέον στις ξένες αγορές το ελληνικό γιαούρτι, η φέτα, μπίρες, αναψυκτικά, αλλά και ορισμένα ντελικατέσεν προϊόντα. 

 Πηγή: Καθημερινή

Σχολιάστε