Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο χαρούπι και τα προϊόντα του. Σε αυτό το τεύχος θα επικεντρωθούμε στα κυριότερα πασχαλινά προϊόντα, το τσουρέκι και τα κουλουράκια, με χρήση χαρουπάλευρου και χαρουπόμελου. Πρώτα όμως ας ξαναθυμηθούμε τους λόγους που το χαρούπι έρχεται τόσο έντονα στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Η χαρουπιά

Το χαρουπόδεντρο είναι αειθαλές κι ενδημικό δέντρο των περιοχών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και των ακτών της βόρειας Αφρικής. Έχει ελάχιστες απαιτήσεις στην καλλιέργειά του, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (λιγότερα λιπάσματα και απαιτήσεις άρδευσης, μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα). Αυτό το καθιστά σημαντικό ως προϊόν πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, ενώ ενισχύει παράλληλα και την τοπική οικονομία.

Τα παράγωγα

Από τους καρπούς του εκμεταλλευόμαστε τους λοβούς για παραγωγή χαρουπάλευρου και χαρουπόμελου, ενώ από τους σπόρους του παράγονται πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών, με βασικότερο το κόμμι χαρουπιού (locust bean gum).
Από το λοβό του χαρουπιού και με ήπιες επεξεργασίες, λαμβάνονται το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο.

Διατροφικά, το χαρούπι δίνει πολλά πλεονεκτήματα στη διατροφή μας, μιας και μπορεί να υποκαταστήσει το κακάο, προσφέροντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά – όπως εδώδιμες ίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες κλπ – με πολύ λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τη σοκολάτα. Ως γλυκαντική ύλη μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας που έχει σε σάκχαρα.

Προϊόντα

Προσφέροντας ευχάριστο άρωμα, γλυκιά γεύση και σκούρο – σοκολατένιο χρώμα, μπορεί να βρει εφαρμογή σε πλήθος γλυκισμάτων, όπως κέικ, φρυγανιές, brioche, μπισκότα, muffins, scones, κριτσίνια, crackers, παξιμάδια, αρτοσκευάσματα κλπ.

Ειδικά για τις γιορτές του Πάσχα, μπορεί κανείς να φτιάξει εξαιρετικά γλυκίσματα χρησιμοποιώντας χαρουπάλευρο ή χαρουπόμελο, όπως νηστήσιμα κέικ, σταφιδόπιτες, λυχναράκια, σκαλτσούνια και πολλά άλλα. Στην ενότητα “συνταγές” θα βρείτε δύο ενδεικτικές συνταγές για τσουρέκια και κουλουράκια με χρήση χαρουπιού.

Συμπερασματικά

Αν θυμηθούμε από το προηγούμενο τεύχος, οι διεθνείς τάσεις στην αγορά των τροφίμων είναι μεταξύ άλλων η επιλογή προϊόντων που προάγουν τη βιωσιμότητα και αειφορία, τα παραδοσιακά τρόφιμα και οι ντόπιες γεύσεις, η προάσπιση της υγείας και η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Το χαρούπι λοιπόν ανήκει στα τρόφιμα με τις παραπάνω αξίες, κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κερδίζει διαρκώς τις προτιμήσεις της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των καταναλωτών.

Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

(Visited 86 times, 1 visits today)