αρτοποιοσ

44. Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009

Οι εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και τα προβλήματα με τις τράπεζες αποτελούν βραχνά για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 8,2% των βιοτεχνών και επαγγελματιών δηλώνουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Άλλα στοιχεία που φανερώνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος είναι ότι ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι επτά στις δέκα ΜΜΕ. Όμως προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες αντιμετωπίζει και ο ένας στους τέσσερις βιοτέχνες και επαγγελματίες, ενώ ένας στους οκτώ έλαβε κλήση από την τράπεζα που συνεργάζεται για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων ή των πιστώσεων με δυσμενέστερους για αυτόν όρους! Παράλληλα, φρένο στις χρηματοδοτήσεις τους από τράπεζες έλαβαν οι δύο στους τρεις επαγγελματοβιοτέχνες.

Το πιο ανησυχητικό όμως εύρημα της έρευνας του ΒΕΑ είναι ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις σκέφτονται να προβούν σε απολύσεις και μείωση προσωπικού, μια σκέψη που αν γίνει πράξη θα σημάνει ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου της κρίσης. Μάλιστα, διατυπώνεται εκτίμηση ακόμα και για 18.000 απολύσεις.

Στη δίνη αυτής της σκληρής πραγματικότητας ασφαλώς έχει βρεθεί και ο χώρος της βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια των πρώτων υλών του περασμένου διαστήματος, τη χαμηλή αγοραστική ζήτηση του καταναλωτικού κοινού και τις ευρύτερες δυσκολίες της αγοράς που ταλανίζουν όλους τους επαγγελματίες.

Ας ευχηθούμε, η νέα χρονιά του 2009 να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αρκούν ευχολόγια, και ιδίως όταν αυτά προέρχονται από αυτούς που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Χρειάζονται συγκεκριμένα έργα…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

(Visited 166 times, 1 visits today)