αρτοποιοσ

48. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009

Τροπολογία για το νόμο 3526/07, που αφορά στην παραγωγή και διάθεση ειδών αρτοποιίας, έχει πρόθεση να καταθέσει το επόμενο διάστημα ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, προκαλώντας νέες εντάσεις αλλά και ερωτηματικά στον κλάδο των αρτοποιών. Όπως διαμήνυσε σε συνάντησή του με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο του θα προέβαινε σε τροποποίηση του άρθρου 5, που αφορά στην εγκατάσταση περάτωσης έψησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η τροποποίηση θα αμβλύνει τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στα “μικτά καταστήματα τροφίμων” και τις “υπεραγορές τροφίμων”.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Όπως αναφέρει σε αιχμηρή ανακοίνωσή της η ΟΑΕ, “είναι εμφανές πως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν άντεξε στις πιέσεις των αρτοβιομηχάνων και των σούπερ μάρκετ και προκειμένου να εξυπηρετήσει μεμονωμένα μονοπωλιακά συμφέροντα ρίχνει στον Καιάδα την τάξη των 15.000 βιοτεχνών αρτοποιών απαξιώνοντας το νόμο που ψηφίστηκε από την ίδια κυβέρνηση!”.

Αυτό που φοβούνται οι βιοτέχνες αρτοποιοί είναι ότι θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι απαιτούμενοι επιμέρους χώροι της εγκατάστασης περάτωσης έψησης, οι χώροι αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, και ο χώρος προετοιμασίας των προϊόντων αυτών, κάτι που θα διευκολύνει την προσπάθεια των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των αρτοβιομηχάνων να διευρύνουν τα χαμηλά έως σήμερα μερίδιά τους στην αγορά του ψωμιού.

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας χαρακτηρίζει την προαναγγελμένη τροποποίηση ως “κατάργηση” ενός νόμου που “ψηφίστηκε από την ίδια κυβέρνηση, που έτυχε της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που ακόμα και ο πιο αδαής που τον μελετά, κατανοεί πλήρως πως προασπίζονται τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού”. Η αναγγελία των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου πάγωσε αυτά τα σχέδια. Ωστόσο από την επομένη, ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι…

Μια άλλη σημαντική παράμετρος στο παιχνίδι για γερά νεύρα που παίζεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά της αρτοποιίας, είναι και η αγωγή που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ) κατά της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας και του προέδρου της, κ. Μιχάλη Μούσιου, για ανακοινώσεις και σχόλια στα οποία προέβη ο τελευταίος, ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας και τα οποία δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Οι εξελίξεις λοιπόν είναι πολλές στα καυτά μέτωπα της βιοτεχνικής αρτοποιίας και αναμένονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες στο άμεσο διάστημα…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

(Visited 102 times, 1 visits today)