fbpx

Νηστεία, ευκαιρία για δημιουργία

Διανύουμε την περίοδο της νηστείας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες! Πρόκειται για μια θρησκευτική, όχι όμως απαραίτητα, συνήθεια, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και ενώ αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες, αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.

Μπορεί οι ρίζες του εθίμου της νηστείας να είναι θρησκευτικές, ωστόσο όλο και περισσότεροι την ακολουθούν, αφού αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και πιο ισορροπημένη διατροφή. Και μπορεί παλαιότερα οι επιλογές να ήταν πιο περιορισμένες, ωστόσο στο σήμερα οι καταναλωτές μπορούν να βρουν και να επιλέξουν εδέσματα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία. Μια ευκαιρία για τον αρτοποιό-ζαχαροπλάστη να ενισχύσει τη γκάμα του, να την εμπλουτίσει και να προσφέρει νόστιμα προϊόντα που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα μη νηστίσιμα!

Νηστεία ίσον λαγάνα

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα και το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Ήδη από την Καθαρά Δευτέρα, τα αρτοποιεία βγάζουν τις λαγάνες τους. Και ενώ η κλασική λαγάνα θα έχει πάντα την τιμητική της, πολλοί αναζητούν και παραλλαγές της, που δίνουν μια άλλη νότα στην απόλαυση αυτού του αρτοσκευάσματος. Λαγάνες με διάφορους σπόρους, λαχανικά, ολικής άλεσης, με μυρωδικά αλλά και γλυκές όπως με αποξηραμένα φρούτα, μέλι, κακάο κ.ά. Μπορεί το παραδοσιακό να αποτελεί καθιερωμένη επιλογή, σίγουρα όμως η πρωτοτυπία και η πρόταση για κάτι διαφορετικό ανταμείβονται. Οι γευστικοί ορίζοντες ανοίγουν και ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να επιλέξει από μια ποικιλία που του προσφέρεται!

Η λαγάνα προσφέρεται και για άλλες δημιουργίες, όπως σάντουιτς με πρωτότυπες γεμίσεις. Και εδώ είναι που μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, αφού οι επιλογές είναι αμέτρητες. Προτείνετε συνδυασμούς γεύσεων στις οποίες οι πελάτες σας δε θα μπορούν να αντισταθούν.

Άλλες νηστίσιμες προτάσεις

Μεγάλο κεφάλαιο για σαρακοστιανές δημιουργίες είναι και οι πίτες, παραδοσιακές και μη, με γεμίσεις όπως χόρτα, πατάτα, κολοκύθια, μανιτάρια και τόσα άλλα που κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής γίνονται ανάρπαστες! Νηστεία συνεπάγεται επιλογές και γεύσεις και εσείς έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε, έχοντας στη διάθεσή σας μια μεγάλη γκάμα από υλικά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία και μεράκι!

Η νηστεία, εκτός από γαστρονομικό ενδιαφέρον, αποτελεί και μια καλή αφορμή για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να «χρησιμοποιήσετε» ως βάση για να προωθείτε τα προϊόντα σας και να προτείνετε στους πελάτες σας νέες γεύσεις και προϊόντα.
Σύμμαχος στη διατροφή της νηστείας και μάλιστα ισχυρός, είναι ο χαλβάς. Το ταχίνι, από το οποίο φτιάχνεται, αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό αφού είναι γεμάτο με υγιεινά φυτικά λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και διατροφολόγοι συγκλίνουν στο ότι η νηστεία της Σαρακοστής είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, αφού έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, σε πολλαπλά επίπεδα!

Η νηστεία είναι γλυκιά!

Όπως είπαμε, νηστεία δε σημαίνει στέρηση και περιορισμό. Όσο ευρεία είναι η γκάμα στα αρτοσκευάσματα άλλο τόσο είναι και στην αρτοζαχαροπλαστική. Μπορεί βασικά υλικά όπως βούτυρα, γαλακτοκομικά, αυγά κ.ά να αποκλείονται αλλά οι επιλογές μετατοπίζονται σε άλλα, πεντανόστιμα γλυκά όπως είναι τα σιροπιαστά, οι χαλβάδες, τα νηστίσιμα κουλουράκια, τα παστέλια, τα κέικ με ελαιόλαδο, φανουρόπιτες, ταχινόπιτες και πολλά άλλα.

Σαν τη νηστεία… δεν έχει!

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η νηστεία είναι πλέον μια περίοδος που κάποιος μπορεί να απολαύσει ό,τι επιθυμεί, χωρίς να στερηθεί τη γεύση. Και αυτό είναι κάτι, που με το σωστό marketing, μπορείτε να το επικοινωνήσετε στους πελάτες σας. Τοποθετήστε τα νηστίσιμά σας σε περίοπτη θέση μέσα στο κατάστημά σας και προωθήστε τα είτε λεκτικά είτε με φυλλάδια αλλά και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστοποιήστε στο κοινό τα προϊόντα που διαθέτετε και καλέστε τους να τα δοκιμάσουν.

Η περίοδος της Σαρακοστής, εκτός από νηστεία, σημαίνει και ανανέωση. Είναι μια ευκαιρία να ενισχύσετε την επιχείρησή σας με προϊόντα που προσφέρουν νοστιμιά και απόλαυση αλλά και να πείσετε το κοινό σας, ότι σε μια περίοδο που θεωρητικά οι επιλογές περιορίζονται, εσείς θα τους βοηθήσετε να το απολαύσουν!

Photo designed by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.