To Χριστόψωμο παρασκεύασαν οι μαθητές της Σχολής Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, της ΕΠΑΣ Μαθητείας Γαλατσίου.

Yields1 Serving

ΥΛΙΚΑ
 900 g αλεύρι Τ55%
 100 g αλεύρι σίκαλης
 150 g προζύμι
 500 g νερό
 100 g ζάχαρη
 15 g αλάτι
 3 g κόλιανδρο σκόνη ή γλυκάνισο
 1 g μαστίχα σκόνη
 30 g σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε στην 1η ταχύτητα για 5 λεπτά και στη 2η ταχύτητα για 15 λεπτά.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον για 2 ώρες. Πλάθουμε σε σχήμα καρβελιού, πιέζουμε με τις παλάμες μας τη ζύμη ώστε να γίνει στρογγυλή, πάχους 4 εκατοστών.

3

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με νερό και τοποθετούμε σε σχήμα σταυρού στολίδια (φυλλαράκια, μπουμπούκια, τριαντάφυλλα, φύλλα και τσαμπιά αμπέλου κ.α.), τα οποία φτιάχνουμε από 250 γρ. ζύμη της συνταγής, χωρίς προζύμι.

4

Ψεκάζουμε τη ζύμη μας με ανθόνερο, ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι και ψήνουμε στους 190°C για 1 ώρα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 900 g αλεύρι Τ55%
 100 g αλεύρι σίκαλης
 150 g προζύμι
 500 g νερό
 100 g ζάχαρη
 15 g αλάτι
 3 g κόλιανδρο σκόνη ή γλυκάνισο
 1 g μαστίχα σκόνη
 30 g σουσάμι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε στην 1η ταχύτητα για 5 λεπτά και στη 2η ταχύτητα για 15 λεπτά.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον για 2 ώρες. Πλάθουμε σε σχήμα καρβελιού, πιέζουμε με τις παλάμες μας τη ζύμη ώστε να γίνει στρογγυλή, πάχους 4 εκατοστών.

3

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με νερό και τοποθετούμε σε σχήμα σταυρού στολίδια (φυλλαράκια, μπουμπούκια, τριαντάφυλλα, φύλλα και τσαμπιά αμπέλου κ.α.), τα οποία φτιάχνουμε από 250 γρ. ζύμη της συνταγής, χωρίς προζύμι.

4

Ψεκάζουμε τη ζύμη μας με ανθόνερο, ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι και ψήνουμε στους 190°C για 1 ώρα.

Αγιορείτικο Χριστόψωμο
(Visited 194 times, 1 visits today)