Πέρα από τα επιμέρους υλικά και μυρωδικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να φτιάξει τσουρέκι, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Επίσης, διατίθενται πλέον στην επαγγελματική αγορά πλήθος μιγμάτων για τη γρήγορη και με λιγότερα ρίσκα αποτυχίας παρασκευή τσουρεκιών. Εδώ παραθέτουμε μια από τις πολλές συνταγές για την παρασκευή τσουρεκιού.

Yields1 Serving

ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τσουρεκιού
 750 g νωπή μαγιά (χρυσή)
 2500 g χλιαρό Γάλα
 50 αυγά (περίπου 3 κιλά)
 3200 g ζάχαρη
 50 g ξύσμα πορτοκαλιών
 1500 g βούτυρο λιωμένο
 50 g αλάτι
 10 g βανίλια
 50 g γλυκάνισο
 50 g μαχλέπι κοπανισμένο
 20 g μαστίχα κοπανισμένη
 Κρόκοι αυγών διαλυμένοι σε λίγο νερό
 Αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αρχικά φτιάχνουμε την προζύμη: διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα μαζί με το αλάτι, 500 γρ από τη ζάχαρη και προσθέτουμε περίπου 3.500 γρ. από το αλεύρι. Αφήνουμε την προζύμη να «πιάσει» (για ταχύτερη διαδικασία τη βάζουμε στη στόφα για 30’ στους 35°C). Στη συνέχεια βάζουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, την προζύμη (η οποία έχει κάνει τρύπες στην επιφάνειά της) τα αυγά και τα αλεσμένα μυρωδικά.

2

Ζυμώνουμε για 4’ στην πρώτη ταχύτητα και 10-12’ στη δεύτερη. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος, εφόσον έχει αναπτυχθεί καλά η γλουτένη, προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα. Το ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και το αφήνουμε άλλα 30 λεπτά. Κόβουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη στόφα για 40-50’ στους 30°C.

3

Τέλος αλείφουμε με πολλή προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους αυγού, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τσουρεκιού
 750 g νωπή μαγιά (χρυσή)
 2500 g χλιαρό Γάλα
 50 αυγά (περίπου 3 κιλά)
 3200 g ζάχαρη
 50 g ξύσμα πορτοκαλιών
 1500 g βούτυρο λιωμένο
 50 g αλάτι
 10 g βανίλια
 50 g γλυκάνισο
 50 g μαχλέπι κοπανισμένο
 20 g μαστίχα κοπανισμένη
 Κρόκοι αυγών διαλυμένοι σε λίγο νερό
 Αμύγδαλο φιλέ

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αρχικά φτιάχνουμε την προζύμη: διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα μαζί με το αλάτι, 500 γρ από τη ζάχαρη και προσθέτουμε περίπου 3.500 γρ. από το αλεύρι. Αφήνουμε την προζύμη να «πιάσει» (για ταχύτερη διαδικασία τη βάζουμε στη στόφα για 30’ στους 35°C). Στη συνέχεια βάζουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, την προζύμη (η οποία έχει κάνει τρύπες στην επιφάνειά της) τα αυγά και τα αλεσμένα μυρωδικά.

2

Ζυμώνουμε για 4’ στην πρώτη ταχύτητα και 10-12’ στη δεύτερη. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος, εφόσον έχει αναπτυχθεί καλά η γλουτένη, προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα. Το ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και το αφήνουμε άλλα 30 λεπτά. Κόβουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη στόφα για 40-50’ στους 30°C.

3

Τέλος αλείφουμε με πολλή προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους αυγού, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά.

Πασχαλινό τσουρέκι

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.

(Visited 123 times, 1 visits today)