fbpx

Print Options:

Ποντιακή Σουσαμόπιτα

Yields1 Serving

Την Ποντιακή Σουσαμόπιτα, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β2 της Σχολής Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Κωνσταντίνου Κοφίτσα, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κωνσταντίνας Θανοπούλου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

ΥΛΙΚΑ
 9 φύλλα κρούστας
 150 g σουσάμι + έξτρα σουσάμι για το πασπάλισμα
 50 g καρύδια (θρυμματισμένα)
 60 g φρυγανιά
 30 g ζάχαρη
 ½ κτ.γ γαρύφαλλο
 ½ κτ.γ κανέλα
 Ξύσμα πορτοκαλιού
 Ελαιόλαδο για τα φύλλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 310 ml νερό
 290 g ζάχαρη
 1 ξυλάκι κανέλας
 Φλούδες πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Προετοιμάζουμε το σιρόπι για να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε.

2

Καβουρδίζουμε σε ένα κατσαρολάκι το σουσάμι και κρατάμε λίγο για το πασπάλισμα στο τέλος.

3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σουσάμι, τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα.

4

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τρία φύλλα, αλείφοντας με λάδι ανάμεσα από τα φύλλα.

5

Ρίχνουμε μια στρώση γέμισης και επαναλαμβάνουμε το 4ο βήμα, έπειτα ρίχνουμε μια στρώση γέμισης και τέλος τα τρία τελευταία φύλλα (λαδωμένα τα φύλλα ενδιάμεσα).

6

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.

8

Τέλος, σιροπιάζουμε και ρίχνουμε έξτρα σουσάμι με λίγο μέλι, προαιρετικά.