fbpx

Προζυμένιο ψωμί από τα Δερβενοχώρια

Με αυτή την παρουσίαση θα σας ταξιδέψουμε στην πραγματική γεύση του χωριάτικου προζυμένιου ψωμιού, με ένα μοναδικό ψωμί από τα Δερβενοχώρια. Το ψωμί αυτό μπορείτε να το προετοιμάσετε και με κάποιο έτοιμο ενεργό υγρό προζύμι σε ποσοστό συνήθως 2 έως 5%. Η μέθοδος που σας υποδεικνύουμε δίνει πολύ καλά αρώματα και χαρακτήρα στο ψωμί σας. Επιλέγουμε ένα καλό σκληρό στάρι με γεύση και άρωμα. Αλεύρι Μ. κίτρινο χωριάτικο από ελληνικά σιτηρά 100%.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 10000 g αλεύρι από σκληρό στάρι
 9 l νερό
 50 g σταφιδίνη
 5 g φρέσκια μαγιά ή προζύμι 2 κιλά εφόσον υπάρχει
 Σύνολο προζύμης 19 κιλά
ΥΛΙΚΑ
 10 kg προζύμι
 10 kg αλεύρι Μ κίτρινο
 250 g αλάτι
 6 l νερό στους 15°C
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε αργή ταχύτητα και τοποθετούμε σε λεκάνη για 12 έως 16 ώρες σε θερμοκρασία 18 με 25°C.

2

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντικός για την όλη διαδικασία της ωρίμανσης.

3

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στο προζύμι μας άλλα 10 κιλά αλεύρι Μ κίτρινο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4

Ζυμώνουμε 12 αργό και 5 γρήγορα. Θα έχουμε ένα πολύ μαλακό ζυμάρι. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 25°C. Ανάπαυση 60 λεπτά με 90 λεπτά. Τεμαχισμός 1 κιλό έως 1500 γρ.

5

Πλάθουμε σε καρβέλι ή φρατζόλα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι Μ. κίτρινο. Τοποθετούμε σε πανιά ή καλαθάκια μπαμπού. Αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένα για 60 έως 90 λεπτά. Καλό είναι στο τελικό ζύμωμα να αποφύγουμε τη χρήση μαγιάς, ειδικά το καλοκαίρι και να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει αργά, έτσι ώστε να δώσει άρωμα και γεύση με φυσικό τρόπο.

6

Είναι σημαντικό να μη γίνει χρήση της στόφας στην όλη διαδικασία. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να ακουμπήσουμε τα ψωμιά θα πρέπει να είναι σβηστή. Μπορούμε απλά να σκεπάζουμε τα ψωμιά με πανί ή πλαστικό σκέπασμα για να γίνουν. Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο προθερμαίνουμε τον κλίβανο στους 230°C και φουρνίζουμε με χρήση ελάχιστων ατμών. Αν μπορείτε φουρνίστε τουμπαριστά στο φτυάρι ένα-ένα με προσοχή και όχι στο τελάρο.

7

Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί ανοίγουμε τους ατμοσύρτες 10 λεπτά στο τέλος.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 10000 g αλεύρι από σκληρό στάρι
 9 l νερό
 50 g σταφιδίνη
 5 g φρέσκια μαγιά ή προζύμι 2 κιλά εφόσον υπάρχει
 Σύνολο προζύμης 19 κιλά
ΥΛΙΚΑ
 10 kg προζύμι
 10 kg αλεύρι Μ κίτρινο
 250 g αλάτι
 6 l νερό στους 15°C

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε αργή ταχύτητα και τοποθετούμε σε λεκάνη για 12 έως 16 ώρες σε θερμοκρασία 18 με 25°C.

2

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντικός για την όλη διαδικασία της ωρίμανσης.

3

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στο προζύμι μας άλλα 10 κιλά αλεύρι Μ κίτρινο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4

Ζυμώνουμε 12 αργό και 5 γρήγορα. Θα έχουμε ένα πολύ μαλακό ζυμάρι. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 25°C. Ανάπαυση 60 λεπτά με 90 λεπτά. Τεμαχισμός 1 κιλό έως 1500 γρ.

5

Πλάθουμε σε καρβέλι ή φρατζόλα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι Μ. κίτρινο. Τοποθετούμε σε πανιά ή καλαθάκια μπαμπού. Αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένα για 60 έως 90 λεπτά. Καλό είναι στο τελικό ζύμωμα να αποφύγουμε τη χρήση μαγιάς, ειδικά το καλοκαίρι και να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει αργά, έτσι ώστε να δώσει άρωμα και γεύση με φυσικό τρόπο.

6

Είναι σημαντικό να μη γίνει χρήση της στόφας στην όλη διαδικασία. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να ακουμπήσουμε τα ψωμιά θα πρέπει να είναι σβηστή. Μπορούμε απλά να σκεπάζουμε τα ψωμιά με πανί ή πλαστικό σκέπασμα για να γίνουν. Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο προθερμαίνουμε τον κλίβανο στους 230°C και φουρνίζουμε με χρήση ελάχιστων ατμών. Αν μπορείτε φουρνίστε τουμπαριστά στο φτυάρι ένα-ένα με προσοχή και όχι στο τελάρο.

7

Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί ανοίγουμε τους ατμοσύρτες 10 λεπτά στο τέλος.

Προζυμένιο ψωμί από τα Δερβενοχώρια

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.