Το αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.

Υλικά
 1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
 1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
 1500 g τ.70% δυνατό
 500 g Κριθάλευρο
 500 g Τραχανάς ξινός
 120 g Αλάτι
 1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
 30 g Ξύδι
 100 g Ελαιόλαδο
 Μαγιά νωπή
 Ξυνομηζύθρα
 Καπνιστό κρέας Απάκι
 Λίγο Δυόσμο
 Νερό
Εκτέλεση
1

Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.

2

Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.

3

Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.

4

Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.

5

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.

Ingredients

Υλικά
 1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
 1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
 1500 g τ.70% δυνατό
 500 g Κριθάλευρο
 500 g Τραχανάς ξινός
 120 g Αλάτι
 1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
 30 g Ξύδι
 100 g Ελαιόλαδο
 Μαγιά νωπή
 Ξυνομηζύθρα
 Καπνιστό κρέας Απάκι
 Λίγο Δυόσμο
 Νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.

2

Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.

3

Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.

4

Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.

5

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.

Ψωμί “Αμπολιαστό’’
(Visited 398 times, 1 visits today)