Μία παραδοσιακή μορφοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα το τουμπαριστό ψωμί ή αλλιώς τη λεγόμενη φωλιά.

Yields1 Serving

Υλικά
 4000 g Αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης
 1000 g Αλεύρι ολικής άλεσης
 4000 g Αλεύρι τ. 70% δυνατό
 1000 g Αλεύρι τ. Μ. Κίτρινο ψιλό
 200 g Αλάτι
 100 g Αποξηραμένο προζύμι σίκαλης
 600 g Ξινό ζυμάρι
 300 g Ελαιόλαδο
 200 g Μαγιά
 6400 g Νερό

Εκτέλεση
1

Πλάθουμε τεμάχια των 900 γραμμαρίων σε καρβέλια, τα οποία τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε το πλάσιμο να μην είναι σφιχτό και επιδιώκουμε οι ραφές να είναι χαλαρές. Δηλαδή, να δημιουργηθεί “φωλιά” έτσι ώστε, αφού τουμπάρουμε τα καρβέλια πριν το φούρνισμα, στο τελικό προϊόν να δημιουργηθούν ακανόνιστες ραγάδες ή “φωλιά”.

2

Ψήνουμε τα προϊόντα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο, κάνοντας λίγο ατμό. Μειώνουμε τη θερμοκρασία μετά από 15 λεπτά και ανοίγουμε τα τάμπερ από 10 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Ingredients

Υλικά
 4000 g Αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης
 1000 g Αλεύρι ολικής άλεσης
 4000 g Αλεύρι τ. 70% δυνατό
 1000 g Αλεύρι τ. Μ. Κίτρινο ψιλό
 200 g Αλάτι
 100 g Αποξηραμένο προζύμι σίκαλης
 600 g Ξινό ζυμάρι
 300 g Ελαιόλαδο
 200 g Μαγιά
 6400 g Νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Πλάθουμε τεμάχια των 900 γραμμαρίων σε καρβέλια, τα οποία τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε το πλάσιμο να μην είναι σφιχτό και επιδιώκουμε οι ραφές να είναι χαλαρές. Δηλαδή, να δημιουργηθεί “φωλιά” έτσι ώστε, αφού τουμπάρουμε τα καρβέλια πριν το φούρνισμα, στο τελικό προϊόν να δημιουργηθούν ακανόνιστες ραγάδες ή “φωλιά”.

2

Ψήνουμε τα προϊόντα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο, κάνοντας λίγο ατμό. Μειώνουμε τη θερμοκρασία μετά από 15 λεπτά και ανοίγουμε τα τάμπερ από 10 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Ψωμί παραδοσιακό σίκαλης με προζύμι
(Visited 1,052 times, 2 visits today)