από το φούρνο «Τρομερό Παιδί», επιμέλεια Στέφανος Λιβάνιος

Yields1 Serving

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 1000 g προζύμι (από αλεύρι ολικής άλεσης)
 1000 g νερό στους 18°C
 2000 g αλεύρι ολικής άλεσης
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 1000 g αλεύρι σίκαλης
 400 g σκληρό προζύμι από αλεύρι ολικής άλεσης
 20 g αλάτι
 950 g νερό στους 70°C

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί πλήρως και το αφήνουμε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες, οπότε το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
2

Σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 7’ έως ότου ομογενοποιηθούν. Αυξάνουμε ταχύτητα για 4’. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 35°C. Μετά από 45’ ανάπαυση βρέχουμε καλά δυο χούφτες και αλευρώνουμε την επιφάνεια του κάδου. Με τις χούφτες αφαιρούμε τμήμα της ζύμης και το τοποθετούμε σε καλαθάκια ή φόρμες. Ανάπαυση 30’ ή έως ότου διακρίνουμε ρωγμές στην επιφάνεια της ζύμης.

3

Το ζυμάρι είναι πάρα πολύ ρευστό γι’ αυτό δεν πλάθεται και είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας ή καλαθιού. Ψήσιμο για 50’ ανάλογα το μέγεθος της ζύμης στους 240°C σε φούρνο με ταμπάνι. Απαιτείται αρκετός ατμός στην αρχή της έψησης.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 1000 g προζύμι (από αλεύρι ολικής άλεσης)
 1000 g νερό στους 18°C
 2000 g αλεύρι ολικής άλεσης
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 1000 g αλεύρι σίκαλης
 400 g σκληρό προζύμι από αλεύρι ολικής άλεσης
 20 g αλάτι
 950 g νερό στους 70°C

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί πλήρως και το αφήνουμε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες, οπότε το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
2

Σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 7’ έως ότου ομογενοποιηθούν. Αυξάνουμε ταχύτητα για 4’. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 35°C. Μετά από 45’ ανάπαυση βρέχουμε καλά δυο χούφτες και αλευρώνουμε την επιφάνεια του κάδου. Με τις χούφτες αφαιρούμε τμήμα της ζύμης και το τοποθετούμε σε καλαθάκια ή φόρμες. Ανάπαυση 30’ ή έως ότου διακρίνουμε ρωγμές στην επιφάνεια της ζύμης.

3

Το ζυμάρι είναι πάρα πολύ ρευστό γι’ αυτό δεν πλάθεται και είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας ή καλαθιού. Ψήσιμο για 50’ ανάλογα το μέγεθος της ζύμης στους 240°C σε φούρνο με ταμπάνι. Απαιτείται αρκετός ατμός στην αρχή της έψησης.

Ψωμί σικάλεως προζυμένιο
(Visited 47 times, 1 visits today)