fbpx

Ψωμί σικάλεως βαρύ προζυμένιο με ολόκληρο κάστανο

Προτείνεται ιδανικά για συνοδευτικό σε εορταστικό τραπέζι.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 700 g αλεύρι Σίκαλης Ολικής άλεσης
 300 g αλεύρι 70% δυνατό
 150 g κάστανα βρασμένα
 25 g αλάτι
 20 g εκχύλισμα βύνης
 750 g νερό
 5 g μαγιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αρχικά, αναπιάνουμε προζύμι με τα 200 γρ. από το αλεύρι της σίκαλης, τα 150 γρ. από το νερό της συνταγής μας, και καλλιέργεια προζυμιού (μάνα), τουλάχιστον 12 ώρες πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα όλης της συνταγής.

2

Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα κάστανα, και ζυμώνουμε για 5' στην αργή ταχύτητα και για 8' στη γρήγορη, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή και συνεκτική. Τέλος, ενσωματώνουμε και τα κάστανα στο ζυμάρι με το χέρι και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε μια μπασίνα για δυο περίπου ώρες.

3

Στη συνέχεια μορφοποιούμε σε καρβελάκια και τοποθετούμε σε ξύλινες φόρμες. Σοφάρουμε για μισή ώρα, ξεφορμάρουμε προσεκτικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50', κάνοντας αρκετούς ατμούς.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 700 g αλεύρι Σίκαλης Ολικής άλεσης
 300 g αλεύρι 70% δυνατό
 150 g κάστανα βρασμένα
 25 g αλάτι
 20 g εκχύλισμα βύνης
 750 g νερό
 5 g μαγιά

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αρχικά, αναπιάνουμε προζύμι με τα 200 γρ. από το αλεύρι της σίκαλης, τα 150 γρ. από το νερό της συνταγής μας, και καλλιέργεια προζυμιού (μάνα), τουλάχιστον 12 ώρες πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα όλης της συνταγής.

2

Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα κάστανα, και ζυμώνουμε για 5' στην αργή ταχύτητα και για 8' στη γρήγορη, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή και συνεκτική. Τέλος, ενσωματώνουμε και τα κάστανα στο ζυμάρι με το χέρι και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε μια μπασίνα για δυο περίπου ώρες.

3

Στη συνέχεια μορφοποιούμε σε καρβελάκια και τοποθετούμε σε ξύλινες φόρμες. Σοφάρουμε για μισή ώρα, ξεφορμάρουμε προσεκτικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50', κάνοντας αρκετούς ατμούς.

Ψωμί σικάλεως βαρύ προζυμένιο με ολόκληρο κάστανο

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.