fbpx

Print Options:

Ψωμί της Μ. Παρασκευής

Yields1 Serving

Το «Ψωμί της Μ. Παρασκευής» ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β1 της Σχολής Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Γαλάτσι.

ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τ.70% Δυνατό
 10 kg αλεύρι Super
 350 g αλάτι
 1 kg μαγιά
 2400 g ζάχαρη
 1500 g φυτικό μαγειρικό λίπος
 100 g κανέλα
 50 g γλυκάνισο
 13 l νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΜΠΕΤΙ
 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε:
 500 g σιρόπι
 50 g κονιάκ
 500 g μέλι
 1 ματσ. φασκόμηλο
DECOR
 άχνη και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Επιλέγουμε και ζυγίζουμε τα υλικά μας.

2

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο ζυμωτήριο. Αναπιάνουμε τη μαγιά.

3

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός του νερού.

4

Ανακατεύουμε τα υλικά μας. Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας αρχικά τα 10 λίτρα νερό θερμοκρασίας τέτοιας ώστε η θερμοκρασία της αρτοζύμης να είναι 27°C.

5

Γαλακτίζουμε τη ζύμη μας με το υπόλοιπο του νερού της συνταγής μας καθ’ όλη την διάρκεια του ζυμώματος

6

Χρόνος ζυμώματος περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη μας πάνω σε αλευρωμένη πλάση.

7

Κόβουμε σε τεμάχια των 500 γρ., κάνουμε πρόπλαση σε φρατζόλα και τοποθετούμε με σειρά πάνω στον πάγκο εργασίας.

8

Στη συνέχεια, ξεκινώντας πάντα από το πρώτο κομμάτι, ολοκληρώνουμε το πλάσιμο (σχέδιο φρατζόλα).

9

Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί πάντοτε σε σειρά και σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

10

Ακολουθεί το στάδιο της ωρίμανσης σε ιδανικές συνθήκες. (α.45min ο χρόνος παραμονής, β. 35°C-38°C η θερμοκρασία γ. 75% η υγρασία.).

11

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (180°C-200°C) διοχετεύοντας ατμό στην επιφάνεια του προϊόντος.

12

Μόλις βγάλουμε το προϊόν από το φούρνο το αλείφουμε με σερμπέτι.

13

Αφήνουμε να κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη και τέλος με τη βοήθεια της σκόνης κανέλας κάνουμε το σχήμα του σταυρού στην επιφάνεια του άρτου