fbpx

Print Options:

Ροξάκια

Yields1 Serving

δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου

Τα γευστικά ροξάκια, ανήκουν στα πολίτικα, σιροπιαστά γλυκά, που ξεχωρίζουν και είναι από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα γλυκά. Γλυκά της καθ’ημάς Ανατολής είναι τα πολίτικα γλυκά που οι συνταγές τους διασώθηκαν διά μέσου της προφορικής παράδοσης από μητέρα σε θυγατέρα και που η γεύση τους συνδέεται με βιώματα, συναισθήματα και κάθε συνταγή κουβαλά την δική της ιστορία. Τα περίφημα πολίτικα σιροπιαστά γλυκίσματα αποτελούσαν μια ξεχωριστή κατηγορία σπιτικών κερασμάτων και πρόκειται για μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή. Ήταν τα γιορτινά κεράσματα του πολίτικου σπιτιού, τα λεγόμενα “τραταμέντα”. Σ’αυτά συγκαταλέγονται και τα “ροξ” που κατά μία εκδοχή πήραν το όνομά τους από την αγγλική λέξη “rocks”, μάλλον λόγω του σχήματός τους.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 500 g λάδι ηλιέλαιο
 300 g νερό
 100 g ζάχαρη κρυσταλλική
 600 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
 600 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής
 150 g ζάχαρη κρυσταλλική
 70 g κακάο
 70 g ηλιέλαιο
 250 g νερό
 15 g κανέλα
 15 g αμμωνία
 15 g μπέικιν
 150 g καρύδι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη. Βάζουμε τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολά και τα κόβουμε.

2

Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 20 λεπτά και σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3

Ανακατεύουμε τα όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ για 3 λεπτά, στη δεύτερη ταχύτητα.