fbpx

Τεύχος 120

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

FRESHBAKERY.GR

Συνταγές

Νόστιμα πιάτα, ζύμες, κέικ, γλυκά και πολλά άλλα μέσα από συνταγές δοσμένες απλά και… λαχταριστά!

Γαλατόπιτα (ανοιχτή με χωριάτικο φύλλο)By Fresh Bakery TeamΤη «Γαλατόπιτα», ετοίμασαν οι μαθητές της Α’ τάξης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κου Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και κου Τσεμπέρη Αντώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων.
ΓιαννιώτικοBy Fresh Bakery TeamΤο “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1. Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.
Σορμπέ σοκολάταςBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΗ σοκολάτα δεν έπαψε ποτέ να είναι μια αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και του παγωτού. Ένα καλοστημένο παγωτό σοκολάτα με μια πρωτότυπη διακόσμηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για κάθε κατάστημα. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στο παραδοσιακό παγωτό σοκολάτας προστέθηκε το ΣΟΡΜΠΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Πρωτοεμφανίστηκε σαν πλήρες προϊόν έτοιμο για χρήση με απλή προσθήκη νερού στις περισσότερες περιπτώσεις. Πάμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παρασκεύασμα αυτού του τύπου χρησιμοποιώντας μόνον νερό. Η πλήρης απουσία λιπαρών ζωικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα ένα δροσερότερο προϊόν με έντονη και καθαρή γεύση σοκολάτας.
Σορμπέ λεμόνιBy Νίκος ΠαπαδόπουλοςΤο σορμπέ λεμόνι παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και δε μπορεί να λείπει από καμία βιτρίνα παγωτού. Κανείς δεν αντιστέκεται στη δροσερή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθαρίζει το στόμα από γεύσεις άλλων εδεσμάτων που έχουν προηγηθεί, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ενδιάμεσο μεταξύ δύο πιάτων. Δεν περιέχει λιπαρά και διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του στυμμένου λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει 14% συνολικά στερεά από τα οποία 5% είναι σάκχαρα. Για την παρασκευή του σορμπέ λεμονιού θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 3,5% στην διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.
Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)By Fresh Bakery TeamΤις κρητικές κριθαροκουλούρες ετοίμασαν ο κος Μιχάλης Γιώσης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Καρτέρης Νίκος, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Β1.
Υδραίικα αμυγδαλωτάBy Fresh Bakery TeamΤα Υδραίικα αμυγδαλωτά, ετοίμασαν ο κος Νικόλαος Ζαχαράκης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και η κα Αρετή Αρωνιάδα, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηρίου “Ζαχαροπλαστικής” των πρωτοετών μαθητών του τμήματος Α2, της ΕΠΑΣ Γαλατσίου, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
1 2 3 17

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.