fbpx

Τεύχος 104

Ιανουάριος - Φεβρουάριος

FRESHBAKERY.GR

Συνταγές

Νόστιμα πιάτα, ζύμες, κέικ, γλυκά και πολλά άλλα μέσα από συνταγές δοσμένες απλά και… λαχταριστά!
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςΦρουτόψωμοΨωμακι τύπου μπριος, εμπλουτισμενο με διάφορα κομματακια φρούτων (δαμάσκηνα, σύκα, βερύκοκα, σταφίδες), πλασμένο σε μεταλλική φόρμα, διακοσμημένο μετά την έψηση με άχνη ζάχαρη.
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςΣταφιδόψωμο φρυγανισμένο με κακάοΚλασικό ψωμάκι με σταφίδες, αυτή τη φορά με πλούσια γεύση κακάο, πλασμένο σε καλαθάκι, κομμένο σε φέτες και φρυγανισμένο. Ένα ελαφρύ σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.
ΑΠΟ Ευαγγελία ΚουντούρηΧωριάτικο ψωμi απo την ΚiμωλοΕδώ η φύση συναγωνίζεται τον άνθρωπο. Η θάλασσα και ο άνεμος δημιουργούν έργα τέχνης, σκαλίζοντας τα σαθρά, πολύχρωμα, εντυπωσιακά πετρώματα που συνθέτουν την κιμουλιάτικη γη, ενώ οι προκομμένες κουλουροτεχνίτισσες δημιουργούν με ζύμη μικρά φουρνιστά κομψοτεχνήματα. Το να ζεις στην επαρχία έχει και τα καλά του… Υπάρχουν κάποιες αναμνήσεις, όπως η μυρωδιά του ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο της πλατείας του χωριού, που σε γεμίζουν συναισθήματα και σε γυρνάνε στα παιδικά σου χρόνια. Όταν σκέφτομαι παραδοσιακό ψωμί, το μυαλό μου αμέσως πάει σε αυτό το τεράστιο σκουρόχρωμο καρβέλι με το άσπρο αλεύρι από πάνω, που το κρατούσαμε τυλιγμένο στην καρό πετσέτα και διατηρούνταν ακόμα και μια εβδομάδα! Σήμερα θα συνδέσω τις αναμνήσεις μου, την επιθυμία μου για χωριάτικο ψωμί και μια συνταγή δική μου. Η Κίμωλος είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου υπάρχει ένας παραδοσιακός φούρνος με ξύλα. Με χαρά θα μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία μου φτιάχνοντας χωριάτικο ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Κιμώλου.
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςΨωμάκι προζυμένιο παραδοσιακό κομμένο σε φέτες για “club sandwich”Club sandwich, το όνομα του προέρχεται από το Union Club της Νέας Υόρκης. Με περισσότερες από δύο φέτες ψωμιού όπου πολλές φορές μπορεί να κόβεται σε τέταρτα και με διάφορες γεμίσεις από αλλαντικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, τομάτα, σαλάτα.
ΑΠΟ Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΨωμί “Αμπολιαστό’’Το αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςBaquetteΛεπτή και μακριά φραντζόλα που διακρίνεται από το μήκος και την τραγανή κρούστα, όπως ορίζεται και προστατεύεται από την γαλλική νομοθεσία. Με διάμετρο περίπου 5- 6 εκατοστών και μήκος περίπου 65 εκατοστών, αν και μια μπαγκέτα μπορεί να έχει μήκος έως και ένα μέτρο. Σύμβολο του γαλλικού πολιτισμού που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Λουδοβίκου XIV.
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςAτομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούςΓια πρωινό ή μεσημεριανό, τα ατομικά ψωμάκια σίκαλης με ξηρούς καρπούς αποτελούν μια επιλογή που, είτε καταναλωθούν μόνα τους είτε σε συνδυασμό, προσφέρουν την απόλυτη ικανοποίηση μέχρι να πεις… κύμινο.
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςΣταρένιο ψωμάκι σε φόρμα με κάρυ και σταφίδεςΗ μαγεία του ψωμιού έγκειται στο ότι μπορεί να παρασκευαστεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με το τι συνοδεύει κάθε φορά. Η συνταγή για ψωμί με κάρυ, μέλι και σταφίδες είναι μια πολύ καλή επιλογή σε συνδυασμό με ένα πιάτο πουλερικών.
ΑΠΟ Οδυσσέας ΙστορικόςΑφράτο χωριάτικο με καλαμπόκιΤα ψωμιά με βαριά υφή, όπως είναι τα καλαμποκόψωμα, μπορεί να είναι νόστιμα αλλά ξεραίνονται εύκολα και αφυδατώνονται. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσόστωση του καλαμποκιού ειδικά σε συνταγές που συμμετέχει πάνω από 50%. Στη συνταγή μας προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη διατηρησιμότητα και τη γεύση, φτιάχνοντας ένα ψωμί ευρείας κατανάλωσης. Μπορείτε άνετα να φτιάξετε αφράτο χωριάτικο με καλαμπόκι με πολύ απλό και εύκολο τρόπο και να εμπλουτίσετε τη γκάμα σας με αυτό το λαχταριστό ψωμί. Σχολιάζοντας τα υλικά και αναθεωρώντας τη συνταγή: Δουλεύουμε αλεύρι Τ.70% δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για το κίτρινο αλεύρι, το οποίο θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να έχουμε σωστές διογκώσεις. Το αλεύρι καλαμποκιού να είναι χωρίς προσμείξεις, καθαρό, έτσι ώστε να επιτύχουμε καλή γεύση. Η προζύμη μας καλό θα είναι να προέρχεται από αναπιάσματα καθαρής προζύμης και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προζύμι που ήδη έχουμε για την παραγωγή του ψωμιού μας. Εναλλακτικά δουλεύουμε και κάποια έτοιμη προζύμη σε ποσόστωση 3%. Τέλος, το καλαμποκέλαιο παίζει καθοριστικό ρόλο στο δέσιμο της συνταγής, στο σωστό χρώμα της ψίχας αλλά και στην τραγανότατα της κόρας. Η υψηλή του ποσόστωση μας δίδει άριστα αποτελέσματα. Εάν θέλουμε να μη χρησιμοποιήσουμε προζύμη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 6% ξινό ζυμάρι, δηλαδή 600 γραμμάρια ή και να το παραλείψουμε. Τότε όμως θα ανεβάσουμε την ποσόστωση της μαγιάς στο 2,5%, δηλαδή στα 250 γραμμάρια. Και πάλι θα έχουμε ένα νοστιμότατο καλαμποκόψωμο που κάνει ακόμα και για ψωμάκι κρύου σάντουιτς!
ΑΠΟ Μιχάλης ΝανόπουλοςΚριθαρένιο με ξυνό τραχανά & πρόβειο γιαούρτιΜια άριστη επιλογή που θα συνοδεύσει ένα πιάτο κρεατικών είναι το προζυμένιο ψωμί με τραχανά και πρόβειο γιαούρτι. Είναι αυτό που θα κάνει πιο ανάλαφρο το γεύμα και θα δώσει μια σπιρτάδα στον ουρανίσκο.
ΑΠΟ Αλέξανδρος ΚριτσαντώνηςΑπλή συνταγή για πεντανόστιμο ελιόψωμοΤο ελιόψωμο, ιδιαίτερα σε εποχές νηστείας, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Η απλότητα ενός νόστιμου ψωμιού σε συνδυασμό με τη γεύση και την ουσία της ποιοτικής ελιάς δεν αφήνουν κανένα ουρανίσκο ασυγκίνητο. Το ελιόψωμο το αγαπάς, μπορείς να το συνοδεύσεις με τα πάντα αλλά να το απολαύσεις και μόνο του.  Με λίγα λόγια είναι το τέλειο υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή απλή στην εκτέλεσή της πλην μοναδική στη γεύση της.
1 2 3 4

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ

Αγοράστε τα βιβλία μας

Επισκεφτείτε το eshop και αποκτήστε τα βιβλία «Από το στάρι στο ψωμί» με δεκάδες συνταγές που αποτελούν εγγύηση για το τέλειο αποτέλεσμα.