fbpx

Στρατηγική ανάλυση κόστους στη βιοτεχνική αρτοποιία

Η σωστή ανάλυση κόστους αποτελεί το βασικότερο δείκτη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων ή μειονεκτημάτων μιας επιχείρησης, κυρίως γιατί εστιάζει στα κόστη της επιχείρησης σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Στην ανάλυση κόστους συγκρίνουμε τα κόστη της επιχείρησης, δραστηριότητα με δραστηριότητα, με τα αντίστοιχα κόστη των σημαντικότερων ανταγωνιστών της, από την αγορά των πρώτων υλών μέχρι την τιμή (πώλησης) που πληρώνει ο τελικός πελάτης.

Στρατηγική Ανάλυση Κόστους

Η Στρατηγική Ανάλυση Κόστους δείχνει ποιες εσωτερικές δραστηριότητες είναι πηγές πλεονεκτήματος κόστους ή μειονεκτήματος, σε σχέση με τους ανταγωνιστές και την αγορά.
Παράλληλα επιτρέπει στην επιχείρηση να εντοπίσει ποιες ακριβώς δραστηριότητες δημιουργούν μειονεκτήματα κόστους και να τις διορθώσει το συντομότερο δυνατόν.

Μειονεκτήματα Κόστους

Τα μειονεκτήματα κόστους διακρίνονται σε εσωτερικά, τα οποία η επιχείρηση οφείλει να διορθώσει άμεσα και εξωτερικά, για τα οποία η επιχείρηση υποχρεούται να παρακολουθεί τις εξελίξεις, εάν δεν θέλει να βρεθεί στο περιθώριο αυτών.

Τα εσωτερικά μειονεκτήματα κόστους αντιμετωπίζονται με την αύξηση παραγωγικότητας του υφιστάμενου προσωπικού – στα πλαίσια πάντα της λογικής – και των εγκαταστάσεων, την εξάλειψη δραστηριοτήτων υψηλού κόστους και τον περιορισμό των δαπανών. Η απλοποίηση της παραγωγής, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες, το άνοιγμα προς νέες κατηγορίες που ικανοποιούν περισσότερες καταναλωτικές ανάγκες και η ανάθεση δραστηριοτήτων σε τρίτους (συνέργειες) ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική μείωσης κόστους της επιχείρησης.

Όσον αφορά στα εξωτερικά μειονεκτήματα, οι επιχειρηματίες αρτοποιοί πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνονται για κάθε μεταβολή ή αλλαγή που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη δουλειά τους.

Αρκετές φορές όμως διαπιστώνουμε ότι αρκετές προβληματικές δραστηριότητες στον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας και ειδικότερα αυτών που τροφοδοτούν πρατήρια και άλλα σημεία λιανικής, βρίσκονται εκτός της μητρικής επιχείρησης και τελούν εν αγνοία των βιοτεχνών αρτοποιών.

Σύγχρονο Εργαλείο Κοστολόγησης

Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους έχουμε διαμορφώσει, μέσα από ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, τον οδικό χάρτη με τη βασική μεθοδολογία, τις αρχές, τις τεχνικές και τα εργαλεία κοστολόγησης που απαιτούνται για το Φούρνο της Γειτονιάς στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ξεκινώντας από το ρόλο της αποτελεσματικής κοστολόγησης για τη δική σας επιχείρηση, σας αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναβαθμίσετε την κοστολογική παιδεία και κουλτούρα σας, απλοποιώντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να επιλέξετε την καλύτερη για την επιχείρησή σας μέθοδο κοστολόγησης, τις παραμέτρους και τα στάδια που θα ακολουθήσετε στην ανάλυση του κοστολογίου.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, τις τάσεις και προτιμήσεις που διαμορφώνονται, έτσι ώστε να διατηρείτε πάντα τον έλεγχο της επιχείρησής σας και να διαχειρίζεστε την πελατειακή εμπιστοσύνη και να εστιάζετε στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ καταναλωτικών και επιχειρηματικών αναγκών.

Σας προφυλάσσουμε από τα συνήθη λάθη και παραλείψεις και σας καθοδηγήσουμε στο πως θα αποφύγετε τις παγίδες και θα διαφυλάξετε τα μυστικά σας.

Στόχος μας είναι να σας δώσουμε ιδιαίτερα χρήσιμες γνώσεις και τα απαραίτητα εφόδια που αναβαθμίζουν τις επαγγελματικές σας προοπτικές και καλλιεργούν τις δεξιότητές σας για μία καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιχειρήσεων σας.

Image by Freepik

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Διονύσης Δασόπουλος

Chem & Proc Eng Partner/Market Analyst

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.