fbpx

Ξηροί καρποί, οι «χαμαιλέοντες» της γαστρονομίας

Ξηροί καρποί. Αυτά τα μικροσκοπικά σνακ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «χαμαιλέοντες» της γαστρονομίας. Ταιριάζουν παντού, είναι πολύ υγιεινά και θρεπτικά και προσδίδουν έξτρα νοστιμιά όπου χρησιμοποιηθούν. Φυσικά ο κλάδος της αρτοποιίας-αρτοζαχαροπλαστικής είναι ο πλέον κατάλληλος για τη χρήση των ξηρών καρπών, αφού εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν, τόσο στο απλό ψωμί και τις διατροφικές μπάρες, όσο και σε πιο περίπλοκα αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Η αρτοποιία-αρτοζαχαροπλαστική είναι ένας κλάδος που δεν εφησυχάζει ποτέ. Οι τάσεις διαρκώς αλλάζουν και οι καταναλωτές αναζητούν κάτι το διαφορετικό, το οποίο όταν τους δοθεί το τιμούν δεόντως και του αποδίδουν αυξημένη αξία. Τα τελευταία λίγα χρόνια οι ξηροί καρποί ξεφεύγουν από τα στενά όρια του σερβιρίσματος στα κέντρα διασκέδασης, «δραπετεύουν» από τα κλασσικά καταστήματα που τους πωλούν και βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει σε προϊόντα αρτοποιίας και αρτοζαχαροπλαστικής. Πόση διαφορά μπορεί να κάνει, σε σχέση με ένα κλασσικό ψωμί, ένα που θα περιέχει μια μικρή «τσαχπινιά», όπως λίγους ξηρούς καρπούς;

Ή μία απλή μπάρα συγκρινόμενη με εκείνη που θα περιέχει φουντούκια, αμύγδαλα και σταφίδες; Μεγάλη!

Η ποικιλία στη χρήση τους

Στο τεύχος 100 του αρτοποιού γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις διατροφικές μπάρες, βασικό συστατικό των οποίων είναι οι ξηροί καρποί. Η φυγή από το junk food και η επιστροφή σε πιο υγιεινά και γευστικά σνακ γίνεται όλο και πιο έντονη. Η μπάρα είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να καταναλωθεί όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Και φυσικά η «φουρνίσια» μπάρα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τη συσκευασμένη που πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Αρκούν ποιοτικές πρώτες ύλες και το αποτέλεσμα θα ανταμείψει εσάς και θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους πελάτες σας. Άλλωστε οι μπάρες και οι ξηροί καρποί ευρύτερα ανήκουν στις λεγόμενες «σούπερ τροφές» (super foods), οι οποίες κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου με ταχύτατους ρυθμούς.

Αρτοσκευάσματα με ξηρούς καρπούς

Σκεφτήκατε ποτέ να ενσωματώσετε ξηρούς καρπούς σε κάποιο αρτοπαρασκεύασμα; Αν όχι τότε ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε. Το παλιό είναι κλασσικό αλλά το νέο είναι ωραίο. Οι ξηροί καρποί μέσα σε ψωμί του δίνουν μια άλλη διάσταση. Ένα τέτοιο βήμα συμφέρει τον επαγγελματία, ιδίως όταν ψάχνει να κάνει ανοίγματα στον ευρύτερο κλάδο της γαστρονομίας, όπως συνεργασίες με εστιατόρια και επιχειρήσεις εστίασης γενικότερα.

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και οι επαγγελματίες στις αμέτρητες τουριστικές περιοχές της χώρας ψάχνουν τρόπους για να εντυπωσιάσουν και να κάνουν τη διαφορά. Οι προτάσεις σας για αρτοποιήματα με ξηρούς καρπούς θα τους τραβήξουν σίγουρα το ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τους συνηθισμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.ά, δυναμικά στο προσκήνιο μπαίνουν και άλλα είδη, όπως η μακαντάμια, τα brasil nuts, τα πεκάν και πολλά ακόμα. Τα καταστήματα που προμηθεύουν ξηρούς καρπούς το έχουν αντιληφθεί αυτό κάνοντας πλέον εύκολο το να βρει κανείς αυτό που ψάχνει μέσα από μια ευρεία γκάμα, συνηθισμένων και μη, ξηρών καρπών.

Image by Freepik

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.